April  2015


V 14
 
Hallå!

Påskveckan avklarad, faktiskt har det inte blivit överdrivet mycket godis. Massa firande och tårta istället ;) i Onsdags 1 April firade vi tre år som mjölkbönder, det firade jag och Anna med att ta ledigt och åka till Gävle och Valbo och shoppa :) Tur att vi har duktiga drängar och snälla kossor. Så alltså för tre år sedan mjölkade jag för första gången. Innan dess hade jag bara mjölkat lite när vi var på Nytorp och läste några kurser om lantbruksdjur. Så på tre år har en himla massa kunskap tagits in. Dels allt om mjölkning, mastiter, brunster olika sjukdomar och sen hur allt funkar i en ladugård. I början när vi mjölkade med tunnorna så diskade vi mjölktanken manuellt. Sedan var det olika utgödslingar och kulvertar, fast och flyt gödsel.

Så det var en ganska drastisk vändning från att jobba som kock och laga mat till hela Sandvikens Kommun till att börja mjölka kor 2 gånger om dagen. I början varvade jag ladugården med kock jobbet. Men sedan har ju kommun så konstiga regler att de lära anställa mig på heltid eftersom jag hade jobbat så många år. Men det ville jag inte och kossorna var roligare att jobba med. Trots att jag fortfarande saknar mina gamla jobbarkompisar. Ladugårds jobb är ganska ensamt emellan åt. Så istället för kock, började jag mjölka åt dem ute i Järbo samtidigt som jag mjölkade våra kossor. När jag började mjölka där ute så mjölkade de tre gånger om dagen, så vissa dagar kunde jag mjölka morgon + kväll i Järbo och eftermiddag hos våra egna. Så vissa dagar blev intensiva men roliga.

Så vi fortsatte veckan med firande, i Fredags fyllde Lovis kusin 2 år och Lovis blev 3 månader så det var kalas med tårta och på kvällen fick vi för oss att ha grill premiär. Så vi fixade till en fin middag med grillat och potatisgratäng, båda Mickes syskon med respektive. Skönt och trevligt att träffas utanför jobbet!  Helgen gick fort och i söndags var jag helt själv i ladugården några timmar. Lovis var och åkte lastbil med Micke. Det var himla mysigt att vrida på radion och gå och sjunga med kossorna och bara mysa. Och sen igår (Måndag) var det dags att fira min pappa som fyllde år, med god mat och tårta.

Jag har även hunnit med att rida två gånger. Och nu hade hormonerna lugnat ner sig och min vanliga Frippe var tillbaka. Men varken jag eller Frippe är helt i form, men ett litet dressyrpass efter grusvägarna blev det. Frippes lättaste och bästa gångart är galopp och han älskar att göra galoppombyten då blir han så himla taggad. Ett galopp ombyte är alltså när man byter från vänster till höger galopp i ett "språng". Så roligt att komma igång med ridningen igen. Och nu hinner man ju med när det är ljust ända fram till efter åtta på kvällen.

På första bilden ser ni 216 hon som fick tvillingar i sommras och även född tvilling själv, men hennes syster 215 fick auerus och var tvungen att åka till slakt. Sedan är det bilder på Frippe och på sista bilden ser ni en fin kviga som snart ska kalva Hennes mamma 224 mjölkar just nu och är en fin och duktig ko. Nu ska jag ta och leta på något att äta innan det är dags att åka till damerna i ladugården!

V 15

Hej!

En vecka men vår väder har passerat, hur underbart är det inte när det är ljust nästan ända fram till nio på kvällen? Vad har vi hittat på i veckan då? Jag och Anna har vaccinerat lite kalvar mot ringorm och gett dem en dos med D-vitamin. Drängen (som ni ser på bilden) och svärföräldrarna har lagat kulverten. Det är där skiten transporteras ut på skitplattan, med hjälp av skrapor. Och en skrapa hade lossnat. Men nu ska det fungera igen. Damerna har börjat sköta sig riktigt bra i roboten så det har inte varit så många som vi behövt fösa dit. Till och med spark majan har gått själv. Så det har varit en lugn vecka. Jag har gått runt och borsta och klippt svansarna på de flesta. Fast borstningen blir man aldrig klar med, vissa kossor skitar ner sig inom en halv timme efter man har borstat dem rena. Och vissa kossor behöver man aldrig borsta för de håller sig så rena ändå.

I torsdags vad jag och Anna iväg på vallhundsträning,  Anna har en unghund så de håller precis på att lära sig grunderna i vallning. Vi hade himla fint väder och Ruth skötte sig, vi tränar på med våran fösning och att hon ska gå rakt. Ruth vill gärna smita upp åt höger eller vänster och hämta hem fåren till mig. Men nu ska hon fösa dem bort från mig. Vi nöter på och hon gick riktigt bra sista vändan. Så roligt att vara igång med vallningen igen och nyttigt att se andra hundar.

I lördags började pojkarna på med vårbruket. Danne körde ut skit och Micke satt och harvade, så Lovis fick åka traktor med Micke medans jag var i ladugården och fixade kossorna. Vi skyndade på och vart klar tidigt. För på kvällen var det fest, svärmor fyllde 50år så det var kalas i bygdegården i våran lilla by. Så god mat och efterrätt serverades. 

Igår, söndag var det dags för vallhunds träning igen, men då var inte vädergudarna med oss dra mig baklänges vad det blåste ute. Tror vädret spelade in lite för Ruth gick inte alls lika bra som i torsdags, hon hörde knappt mina kommandon i stormen och då vart hon lite osäker på vad hon skulle göra. Jag måste måste ta tag i att lära mig vissla. Man använder en speciell visselpipa i vallning. Och det är super svårt att vissla i den, speciellt att få samma tonläge. Men nu är det dags för pipan hörs mycket bättre. Nej nu ska pipan få hänga runt halsen hela tiden så jag kan träna så fort Ruth inte är med. Ruth vet vad pipan är och jag har använt den lite grann så hon tror att hon ska valla när jag visslar. Så för att vara lite snäll mot henne så tränar jag på att vissla när inte hon är med.

Nä ni, nu ska jag ta och göra något. Funderar på om jag ska börja vår städa mina garderober, vi får väl se vad Lovis tycker att vi ska hitta på. Hon tar en liten taktikvila just nu :) På sista bilden ser ni 214 Sally som snart ska kalva, tror att jag har visat henne förr, hon har som en döskalle i pannan. Snäll men bestämd dam. Jag hittade lite grönt gräs utanför ladugården som jag bjöd henne på. Gissa om hon vart glad :) Också har ni fina 241 en fin första kalvare som är väldigt nyfiken och pigg dam med en liten prick på mulen.

 
V 16

Hej!

En ruskig vecka har passerat. Temperaturen har varit varm, men vilka vindar. Det har inte varit ett dugg skönt ute. Men idag verkar det lite lugnare, hoppas det. Jag vill ha vår nu :) Veckan har varit lugn, det känns lite som lugnet före stormen, snart ska alla stängsel vara klara, samtidigt vårbruk, alla djur ska ut och första skörd av ensilage.

För ett år sedan startade vi upp roboten, någon månad försenat. Första tiden var såklart kämpig med att lära alla kossor att gå in i den stora röda mackapären som låter konstigt ;) Men nu efter ett år så har damerna lärt sig hyffsat och vi med för den delen. Men visst saknar man att hänga på en mjölkmaskin för hand, men roboten har sina fördelar såklart. Tiderna är mycket mer flexibla nu. Men vi spenderar mer timmar i ladugården nu skulle jag säga, vilket lönar sig med att vi har lugna snälla djur.
Som sagt snart är det dags för betessläpp för alla kossor. Ni missar väl inte det? 9 maj i Storvik Det brukar vara mycket omtyckt och trevlig dag. Jag har varit med i några år nu och serverat kaffe till alla besökare. I år får vi se om jag serverar eller bara åker dit med Lovis. Det är en speciell dag när man får släppa ut djuren, nästan som en högtid! Det ska bli så skönt att få ut alla djur, men först massa jobb vi ska stängsla massa ny betesmark.

I torsdags var jag iväg och tränade Ruth, hon skötte sig kanon. Vi har nu börjat träna delning det gick bra vi ska bara få till lite mer fart. Men tror det kommer när Ruth har förstått vad uppgiften innebär. Också fortsatte vi träna på med fösningen vilket går bättre och bättre.

Jag har nog faktiskt inget mer för denna vecka, nu vaknade Lovis och är missnöjd efter sin förmiddags vila. Så nu ska vi gör oss iordning för att gå ut och ta en promenad med Ruth! 
V 17

 Hej!
Jag hänger inte riktigt med, det är redan slutet utav april. Vart tar alla dagar vägen? Vi har haft några fina dagar, dock har det fortfarande varit blåsigt så det har känts kallt ute.
 
Jag, Ruth och drängen har varit ut med fyrhjulingen en vända och plocka skräp. Vi har en del åkrar ligger efter E16, där hamnar det en hel del skräp som vi inte vill att kossorna ska få i sin mat. Eftersom det kan leda raka vägen till döden om en ko får i sig något vasst. Jag har aldrig upplevt det men det är en plågsam sjukdom när något vasst, oftast öl/läsk burkar
skär sönder på insidan av kossan, hon slutar äta och måste avlivas. Så tänk på det!!! Släng inte ut grejor efter vägarna, kasta det i en soptunna!! Och tiden vi spenderade med att plocka skräp hade jag mycket hellre spenderat med att tex ryckta/borsta damerna!
 
Jag var till Granngården och köpte lite blommor en dag som jag planterade utanför ladugården, fint blev det. Fyndade även ett par knall rosa vantar :) 225 fick vara med som modell för mina vantar, visst är hennes sommarpäls fin, hon blir blommig på sommaren. Nu ska hon snart få sin semester. Vi har någon till ko som också får det fina blommiga mönstret på sommaren.
 Sen har vi en bild på 214s kalv det blev en liten kviga efter VR Fergus.214 är våran kossa med döskallen i pannan.
 
I Fredags var jag i väg på en föreläsning på kvällen som Tobbe Larsson och Birgitta Kjellin hade på folkets hus i Sandviken. Tobbe Larsson har haft flera säsonger av Ponny Akuten en serie på tv, när barn får komma till hans gård med sina bråkiga ponnysar. Och Birgitta är en duktig dressyr ryttare. Väldigt rolig och bra föreläsning.
 
I söndags var det dags för vallhunds träning igen. Carina min tränare fick prova köra Ruth, kul att se henne från sidan. Och bra träning att hon lyssnar på andra än mig. Eftersom det bara är jag som håller på med Ruth så är det kul att se att hon faktiskt kan lyssna på andra. Hon var duktig och fick träna på sin fösning och lite delning. Nästa helg är det  vallhundstävlingar hos henne som jag hoppas kunna åka och kolla på. Vårbruket är i fullgång nu och det är nog bara dagar kvar innan Micke plockar fram såmaskinen och börjar så.
 
Nu håller Lovis på att vakna igen efter sin frukost vila så nu ska vi hitta på något innan vi klär på oss och går ut!