April

V 15 & 16
 
(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Vill börja att önska er alla en riktig glad påsk och hoppas ni haft en fin påskhelg! Nu ska ni få en 2 veckors update.

Började första veckan med att paddla en hel drös med kor som visat lite högre celltal på provmjölkningen. Provtog dom som visade högre cmt på paddeln. Denna morgon åkte det iväg 9 kor på slakt. Det svåraste var att skicka iväg 1021 som vi kämpat med innan kalvningen med ett ben som svullnat upp och fick ett stort sår. Redan då trodde veterinären att pencillin inte skulle fungera och vi skulle få avliva henne, men med en gnutta omtamke och massor med kärlek så blev hon bättre. Men en olycka kommer sällan ensam.

Hon fick staffauerus i 3 utav 4 spenar och högt celltal, så det bestämdes att hon skullle få åka iväg på slakt. Fick preliminära provsvar på de kor som jag skickade iväg mjölk prover på. 5824 hade jag tänkt seminera denna dag, men hon har SA (staffauerus) så det blir ingen mera kalv efter denna dam. Tråkigt nog! Hon är riktigt duktig på att mjölka o hur snäll som helst. Har en dotter efter henne iallafall o det är ju Norrsken som föddes tidigare i år.
 
6 kor undersöktes o 5 konstaterandes dräktiga ! 889 är troligen dräktig men hon var på ca 30 dagar så genom ultraljudet såg vi bara ett liiiiitet foster. Så känner om nästa gång. För att vara på den säkra sidan. Att 1233 ”Mango” var dräktig firade vi stort ! Har trilskats med henne en hel del. 683 har varit en krångel ko att seminera. Hon har typ som någon ärrvävnad/förlossnings skada på cervixen (livmoderhalsen). Så varken jag, syster eller pappa har lyckats seminera henne. Kommer in en bit sen tar det stopp o man kommer inte längre. Så idag fick JP, hon som undersöker korna fö dräktighet, ge sig på henne o hon klarade det !!! Ännu en till händelse att fira!
 
Har haft besök av våran veterinär som är speciallicerad inom juver och djurens egen hälsa. Har haft planering och hur vi ska sakta men säkert göra allt mycket bättre för både kor och kalvar. Tror det kommet bli riktigt bra!

Jag kan till o börja med säga att denna piga som just nu skriver detta inlägg försov sig en morgon. Klockan 05.50 var Mjölkningen igång. Klockan 9 var den klar så gick fint ändå. Jag hatar att försova mig, bland de värsta jag vet. Men man är inte mer än mänsklig, ibland händer det. När det var ca 4 gäng kvar att mjölka ringde farbror. 1199 hade kalvat på andra stället där vi har sinkorna o hon hade beräknad kalvning 27/5. Kikade i kokortet o hon må ha tagit sig på föregående seminering. Bara att fortsätta mjölka o göra klart så att vi kunde hämta ett stycke ko o kalv. När jag skulle ta in sista gänget för mjölkning så fick jag syn på 728 som vi tagit in inför kalvning under gårdags kvällen. Där hade hon helt plötsligt tryckt ur dig en kalv på någon minut. Snabba ryck liksom. När allt var klart o jag skulle till att seminera så ringde farbror igen. Han o farfar hade fått in ko o kalv alldeles själva i transporten o dom var på väg ner till ladugården med dom. Hit kom 1199 med kalv, in o mjölka henne o bädda ner kalven i en box med halm. Så fastän mycket hände denna morgon så löste sig allt snabbt och effekvitvt.
 
Vi har haft klövverkning utav ca 60 stycken kor också. Nästa gång kommer han i Juni är det tänkt. Skönt att avverka lite kor så här innan betessläppet.


V 17 & 18

Snart ska korna ut på årets grönbete. Den 11 maj smäller det! Längtar !

Här hemma har farbror haft semester en vecka o snart åker pappa o mamma iväg, så då blir det jag som har huvudansvaret för allt i ladugården. Har jag egentligen i vanliga fall, men blir lite
Mera nu när dom åker iväg. Har en till tjej som ska hjälpa till att mjölka medan dom är borta.

Tänkte börja med att berätta att jag ansökt om att få sitta i skolbänken igen. Jag har sökt till en utbildning som gör att man tar examen som Driftledare. Kan vara vettigt att plugga det eftersom jag någon gång i framtiden kommer ta över o driva gården själv. Utbildningen startar i höst, är på 2 år o deltid. Så det betyder att jag kan plugga samtidigt som jag kör på med gården hemma med familjen.

Jag har gjort en liten ändring med sperma beställningen. Denna gång beställde jag en hel del sperma doser utav köttras. Detta för att vi börjat fått ihop till en tillräcklig stor rekrytering av kvigor så nu tänkte jag börja seminera de kor som jag inte vill ha kvigor efter med köttras. De kor som jag vill ha kvigor efter kommer jag seminera med vanliga doser eller könssorterat. På så sätt snabbar man på o får fram en bättre generation snabbare.

Det har "bara" blivit 2 kalvar under denna tid. 2 kvigor. På tal om köttras så är ena en korsning mellan angus o Holstein. Men lika söt för det :). Den andra kvigan har fått namnet Nozette o det är 1191 som fått denna dam.Vi har haft provmjölkning o denna gång har vi någonting speciellt med. Vi har gått med i ett projekt som det forskas i nu. När proverna tas så kommer dessa analyseras o "kunna" plocka fram om kon som lämnat provet är dräktig eller inte. Men som sagt forskas det i detta o det är under utveckling. Jag har fått en lista på kor o till veckan kommer en ansvarig tekniker o undersöker dessa kor för att se om dom är dräktiga eller inte för att sedan kunna jämföra med provernas resultat. Spännande !

Vi har haft våran första acetonomi på en ko. 1301 blev alldeles konstig en kväll. Tuggade i luften , slickade på allt , stod o trampade med ett ben o vek huvudet åt sidan. Hon kunde varken äta eller dricka.  Det slutade med att vi ringde veterinär. När hon kom ut började vi ge henne glykos o bvitamin in i blodet. Efter halva påsen blev hon tokig ! Klättrade på väggarna, slängde sig runt i boxen , försökte hoppa över grindar o var allmänt hyper. Till slut kunde vi få fast henne på ett bättre sätt l fortsätta att ge henne sista delen i påsen. När det var klart var hon som en helt annan ko. Lugn o harmonisk. Dagen efter åt , drack o mjölkade hon. Skönt ! Acetonomi får dom när dom producerat för mycket mjölk jämfört med hur mycket näring kroppen deras kan ta upp.

Nästa vecka för ni läsa om resultaten ifrån undersökningarna av proverna på dräktigheter , om betessläpp o annat roligt. "