(Klicka på bilderna för att se dem större!)


April 2013

Vecka 14

Veckan började med morgonens mjölkning som var provmjölkning. 

Var iväg på Gefleortens kretsmöte i Storvik under denna vecka. Alltid roligt att träffa andra mjölkbönder för att utbyta tankar och idéer. Vi fick information om vad som hänt under 2012 och vad som kommer ske under 2013. Förhoppningsvis kommer avräkningspriset för oss att höjas under året. 

Tog ett par progesteron prover på 2 kor denna vecka. 5824 som fått hormoner insprutat i kroppemn eftersom hon inte visat brunst pga. en cysta. Såg en klar flytning och ville veta om hon var i brunst eller inte. När provsvaret kom visade det sig att hon var det. Var bara att seminera henne. 

Sen hade vi 1033 som visat en brunst och inget mer. Provsvaret på henne visade att hon är igång i alla fall. 1013 fick för sig att kalva tidigare än beräknat. 2 veckor tidigare bestämde sig den fina lilla tjurkalven att titta ut. Pigg och kry som tur var! 

Delaval var på besök för att fixa 2 stycken mjölkorgan som inte drar av sig själv när kon är färdigmjölkad. Så nu är det fixat och allt fungerar som det ska! 

Vi har fått provsvar på kalvarna pga. Att dom haft problem med diarré. Svaren visade INGA konstigheter och att dom hade tillräckligt med antikroppar i sig. Nu ska det finslipas på rutiner så ska det nog bli bättre! 

Har anmält Jokk till en 2 dagars vallhundskurs i Storvik i maj månad, dock på får och inte på kor. Ska bli spännande!!! 

Till veckan väntas månadens veterinärbesök, semester för mamma och pappa som åker till Kreta, flytt av sinkor och massa mera…
 
Vecka 15 & 16

Nu var det ett tag sedan ni fick en uppdatering om vad som händer och sker i ladugården och bland djuren. Våren är på väg nu, det känns i luften och små gröna strån börjar växa upp ur marken. Härligt! Det är bara ca en månad tills våra kor ska få komma ut på bete! Herregud vad tiden springer iväg!

Under dessa två veckor har det hunnits med en hel del. Det har varit månadens veterinärbesök där det endast behövde avhornas kalvar , samt avliva en kalv som vi inte fått riktig ordning ifrån sedan födsel. Så vi kämpat med ”Slokis” , men tyvärr var den enda utvägen för honom genom att somna in.

Det har blivit en del kalvar, för det mesta tjurar. Men de 2 senaste kalvarna har blivit kvigor faktiskt tur nog. Helst vill vi ju ha kvigor så att dom kan gå som mjölkkor i framtiden.

Eftersom det varit en hel del kor som kalvat så har jag fryst in en hel del råmjölk. Känns riktigt bra att ha i frysen och ta upp om tex. Kon inte släpper ned råmjölk till kalven eller om hon har dålig kvalité på råmjölken med för lite antikroppar.

Det har beställts nya doser sperma, men inte så många som vi brukar beställa då många kor blivit dräktiga på inte så många semineringar.

Vi har haft en speciell veterinär på besök som ser till att allt går rätt till med semineringar och att allt är i sin ordning. Gick även igenom statistik över semineringar.

Vi har haft foderrådgivaren på besök och vi har lite grejor att förbättra oss med. Alltid bra för då har man mål att sträva efter.

Har varit iväg och kikat in små kvigorna våra. Inte ofta man ser dom eftersom man är typ alltid på stället där vi har mjölkkorna. Så varje gång man ser dom små liven får man en chock för man tycker dom blivit så stora! Fina är dom, riktigt vackra!

Ett av de nyaste tillskotten är denna fina dam som är stor och reslig, nu ser ju hur hon sträcker på sig i boxen! 1123 kalvade henne och hon fick namnet Nellie. Hennes pappa heter Vr Freak. Nyfiken och framåt är hon, så jag hoppas det kommer hålla i sig när hon blir stor med.

Annars har vi börjat planera vårbruket och förbereder oss inför första skörden i sommar. Vårbruket beräknas starta om ca två veckor när farbror kommer hem ifrån Kreta. Det känns bra att det drar igång snart, då är det ju på riktigt att sommaren är på gång!

Jag vill passa på när jag skriver det här att påminna er som har en android mobil eller iphone att ni laddar hem applikationen ”Våga fråga – få en bonde på köpet”. Genom den applikationen kan ni scanna in streckkoderna på en vara i affären och sedan få svaret direkt på skärmen om det är svenskt ursprung på produkten eller inte. Det är viktigt det här för oss svenska bönder, inte applikationen, men att ni konsumenter stödjer oss och köper svenskt!
 
Vecka 17 & 18

Nu ska ni få en uppdatering om de två senaste veckorna, eller i alla fall om en mestadels då jag legat i feber i tre dagar innan jag var tillbaka igen. 

Nu är det äntligen vår och på väg in i sommaren. Det börjar bli mer grönt ute och solen skiner! Helt underbart på kvällarna när solen går ner, så vackert. Vi beräknar att släppa korna på sommarbete vid den 18 maj. Skönt! Ska bli så ljuvligt att se dom ute på åkrarna och njuta.

Vi har hunnit med dräktighetsundersökningar med riktigt fina resultat! 29 stycken kor undersöktes och 26 stycken var dräktiga! Riktigt bra! 2 var inte dräktiga och 1 var det osäkert med och ska undersökas under nästa gång. Kände även på några kor som inte kommit i brunst efter kalvning. 

Vi har haft provmjölkning. Mycket jobb som vanligt, men roligt att se hur korna mjölkar. Ligger dock lågt med vad vi gjort förut eftersom vi har lagt så många i sin och många kor är i slutet av laktationen plus att vi inte har det bästa grovfodret nu till dom. 

Hoppas på en toppen sommar så vi kan skörda ännu bättre åt dom i år! Vi har varit med om en av de svåraste kalvingarna! Jag har varit med om svåra kalvningar tidigare, men jag vet inte om inte den som var under senaste veckan en kväll slog allt som jag varit med om de senaste ca 2 åren som mjölkbonde. Det här var sjukt. Vi har alltid haft en extra koll på 1069. Hon var riktigt fet rent ut sagt och jag var bombsäker på att hon skulle ha tvillingar i sig! Hon skulle dessutom bli 5:e kalvare och låg verkligen i riskzonen att kunna få kalvningsförlamning.

Den kvällen när sista gänget var inne för mjölkning hade hon lagt sig ner och verkligen åmade sig. Jag, mamma o pappa stod o kollade till henne när det plötsligt small till i väggen bakom henne. Vattnet gick o det var sjukt hur mycket det var o hur det lät! Gud var rädd jag blev! Hon ställde sig upp o slickade i sig det där, precis som dom brukar göra. Inga konstigheter alls. Gjorde klart i ladugården o kikade till henne. Lovade att jag skulle åka ner o kika till henne när jag duschat o käkat lite snabbt. Hann hem, in i duschen o sen ringde pappa. Han hade snackat med veterinären som ville att vi skulle gå in o känna. Pappa gjorde det. Det var något som inte stod rätt till. Eller han kände två klövar o ett huvud , men känslan sa att det var något som var tokigt.

Vi försökte få ut den lilla, men utan resultat. Ringde veterinären som kom ut. Han gick in o kände. Satte rep runt klövarna på den lilla. Medan jag o mamma drog samtidigt som 1069 krystade så försökte veterinären få fram huvudet. Fy så kalven satt. Vi var tre stycken som drog till slut. Till slut hade vi fått ut halva kalven, EN STOR SÅDAN, och sen så kom hela ut. Mamma började gnugga rent den samtidigt som veterinären kände om det fanns en till. 

Och javisst! Där inne låg en till. Långt ner, på sniskan. Han fick bara tag i ett bakben o ett framben. Det var omöjligt att rätta till huvudet med bara händerna. Så han tog tag med typ som en klämma inuti kon för att klämma fast i skinnet ovanför huvudet för att kunna rätta till kalven så den kom rätt till. Det tog lång tid innan han ens fick tag i huvudet o kunde rätta till det. Men till slut fick han till det. Han gick in o band fast rep runt klövarna och så hjälptes vi åt att dra ut den andra lilla. Så mycket som jag tog i för dessa två småttingar och att jag inte käkat sedan ett tiden på dagen gjorde så jag höll på att spy. Usch. Till slut tittade den lilla ut. Huvudet först såklart och det var absolut något som inte stämde. 

Ögonen var insjunkna o den visade tänderna. Väldigt liten o benen var som spaghetti. Veterinären konstaterade att hon varit död ett tag inuti, att hon inte fått tillräckligt med plats. Ja, det var en kviga. Det andra förstfödda var en tjur. En stor herre som fick namnet Bamse och är efter Vr Fergus. 1069 tog hand om honom ordentligt efteråt fastän hon var helt slut! Så himla duktig var hon! 

Massa ljummet vatten, foder, kalcium och pyssel så såg hon trött o nöjd ut sedan. Den lilla pojken fick i sig ett par , tre liter råmjölk med. Klockan tolv, halv ett var jag i säng. Helt slut. Spenderade ca 17-18 timmar i ladugården denna dag så det kändes. Men riktigt nöjd att vi verkligen fick ut dom små o att kon mår bra efteråt. 

Sådana här kvällar får man räkna med som mjölkbonde. Jour dygnet runt i princip. Här nedan få ni fyra stycken bilder på de senaste kvigorna vi fått. Pigga och krya! Riktigt charmiga och egna personligheter precis som vi människor.

En eftermiddag tog jag tag i att rengöra sju småboxar till kommande kalvar. Tror jag spenderade ca fem timmar med detta, men ack så fint dom får det! Viktigt med hygien och smittskydd för dessa små! 

Har hunnit med ett besök själv på akuten. Skulle bada fotbad en kväll när det blev fel på badet. Hade fötterna i och fick el i mig. Var att åka in för att kolla så inte hjärtat tagit stryk, vilket det inte gjort som tur var. Otäckt!

Kan även tillägga att vårbruket är igång, vilket känns härligt som attan!!!