(Klicka på bilderna för att se dem större!)


April 2011

Söndag 3 april

Nu känns det som alla våra familjemedlemmar och kompisar vågar tänka på att åka igen till Sverige. Det betyder ett ”turist program” för oss. Vi är verkligen jättelyckliga för vår villavagn. (Villavagnen kan ni se på bilden när jag skrev lite om den i november.) Vi tycker att det är jätteroligt att alla fortfarande tycker om att komma hit och alla är verkligen intresserade och ibland hjälper de också till på gården. Framförallt en del av mina kompisar har aldrig varit på en bondgård tidigare. Det betyder att guidevisningen börjar med förklarar varför kalvarna blir födda och att kor äter gräs även om det ligger snö ute. Men för oss spelar det ingen roll och jag och Freerk tycker att det är jättekul att förklara allt och visa hela gården. Och Freerk pratar hellre i två timmar om gården än en halv timma. Och idag fick vi besök från mina kompisar, Stefanie och Robbie, och de hade aldrig klappat en ko. Robbie tyckte att det var kul och hjälpte till med mjölkningen. När jag tittade ute, hämtade han även kor från samlingsfållan. Jag tyckte att han var jättemodig!
 
Måndag 4 april

Idag gick vi en promenad och såg hur åkrarna hade förändrats till sjöar. Och sjöarna var fulla med fåglar som helt plötsligt har kommit. Nu är det inte tyst längre ute. Ikväll får vi en ny anställd från Holland. Jag har ”hittat” honom på nätet och vi ser fram emot att vi får hjälp igen på gården. Men det blir alltid spännande om de kommer att trivas på gården, i Sverige och med oss.
 
Onsdag 6 april

Igår hade vi kretsmöte med Gefleortens. Det var tillsammans med alla bönder som har en gård i södra kretsen och dagen före hade norra kretsen ett möte. Mötet var i Tierp och började vid 10.00. Innan dess behövde Freerk ordnar allt på gården, vi åt frukost och sedan lämnade jag Hedda hos grannen. Det var första gången jag lämnade henne någon annanstans än hos familjen och trots att det kändes tryggt med dem tyckte jag att det var jobbigt att lämna henne. Men Hedda såg jätteglad ut när jag åkte därifrån så det var bra. Mötet var intressant och ganska inspirerande. Jag tycker att det är väldigt viktig att veta vad som händer nu med mjölken i världen, i Sverige och hos Gefleortens. Det är jobbigt att en produkt som vi alla vill ha behöver blir pressad genom konkurrensen. Och konkurrensen är stor!! Och som ”litet” mejeri måste man vara kanske extra aktiv och titta vad konsumenterna vill ha plus att bönderna fortfarande får betalt med ett rimligt pris. Men det är inte lätt nu för tiden!!!

När jag och Freerk hämtade Hedda igen, blev hon glad igen. Hon hade haft det roligt men också lite jobbigt. Varje gång dörren öppnades, hoppade hon att jag kom...... Det är inte lätt för en 9 månaders gammal bebis att förstå att jag kommer tillbaks igen..... Imorgon kommer betong bilen igen, då ska vi gjuta upp till extra liggsängar till korna. Freerk har gjort om i en gammal samlingsfålla och då blir det extra liggplatser ihop med stora ladugård.
 
Fredag 8 april

Vilken dag vi hade igår! Det började med att vi skulle gjuta betong. Det har gott jättebra men man är alltid lite stressad innan bilen kommer med stora mängder betong allt måste vara i rätt ordning annars har man ett stort problem!! Men som tur gick det perfekt.

Men en timme senare hade vi strömavbrott. Som tur var betongen färdig men det är viktigt att strömmen inte är borta för länge. Kraftfoderstationerna till korna behöver el och korna behöver kraftfoder. Strax före klockan fem försökte vi att sätta igång elverket men den funkade inte. Och utan ström kunde korna inte bli mjölkade. Medan Freerk försökte att fixa elverket, körde jag till Månkarbo för att värma upp mat till Hedda. Vi hade verkligen ingen mat hemma som vi kunde äta utan ström. Jag kände mig verkligen maktlös. Framförallt när jag såg att allt var stängt i byn på grund av strömavbrotten. Och sedan på hemvägen såg jag ljus i ett hus. Jag kunde nästan inte tro att det var sant och körde tillbaka till Månkarbo... Och det stämde. Hemma kunde de börja med mjölkningen och jag köpte bröd och flera andra saker som vi kunde äta i fall strömmen skulle försvinna igen. Men det gjorde den inte. Hela upplevelsen var inte så farligt, men nu vet vi igen hur beroende man är av ström!!!
 
Söndag 10 april 

Idag var det loppis i Tierps kyrkbyn. Svenska kyrkan hade organiserat en familjedag och samlade in pengar för att utrota hungern. Jag hade bokat ett bord som kostade 100 kronor. Jag sålde några grejer och efter det kunde jag betala bordet plus att jag sålde några saker till. Det blev ingen stor vinst men jag njöt av att vara en stund tillsammans med Freerk och Hedda och solen!!! Det var skönt! 
 
Onsdag 13 april

Varje dag ser gräset grönare ut. Idag tog jag en bild med huset bakom mig. Nästa vecka tar jag en igen från samma plats. Undrar hur fort det blir helt grönt! 
 
Torsdag 14 april

Vilken soligt dag vi hade idag!! Det var verkligen skönt! Trots att jag är jätteförkyld, jobbade jag i trädgården medan Bijke underhöll Hedda. Innan jag jobbade i trädgården gjorde vi en promenad. Bijke tyckte att det var nästan sommar och ville bara bada......Han är inte klok när det gäller att bada!!!

Det är verkligen otroligt hur snabbt alla snön har försvunnit och jorden är mjukt. Jag vill inte plantera för tidigt men däremot odlar jag mycket inne. Jag är jätteglad för mitt mini-växthus och hoppas att vi kan köpa ett riktigt stort växthus om några år. Men nu hoppas jag att vi kommer att få en bra odlingssäsong, både för min trädgård och mat till korna!!!
 
Lördag 16 april

Igår fick vi besök från en av Freerks kompisar och hans flickvän. De var granne med varandra och lekte mycket tillsammans när de var småbarn. De har varit här tidigare och det var roligt att visa hur mycket som har ändrats sedan 2007. De bor i en del av Holland som inte fanns förrän 1955. Innan dess var det en sjö och det blev land efter att de har pumpat bort alla vatten. Konstigt va?? 
 
Söndag 17 april 

Idag gjorde vi en promenad med ett besök till sjön som ligger här i närheten, Tämnaren. Efter en jättefin skogspromenad fick vi se sjön. Innan vi kom dit tänkte vi att vi skulle se mycket is men det var inte så mycket kvar. Bara på en del av sjön hade lite is kvar men det var absolut inte så mycket som vi hade tänkt. 

Skogen var jätte fräsch och solen sken väldigt vackert mellan träden. Fåglarna var lika glada som vi. Den här årstiden är den bästa i skogen. Snart kommer myggorna och då kan man inte njuta så mycket som nu. Jag tåg många bilder av alla blå sippor och senare hittade vi också vit sippor på ett annat ställe. 

I skogen hittade vi många grankottar som gjorde Hedda till en riktig påskhare!! Hemma stekte vi pannkakor och Hedda fick prova de för första gången. Och hon älskade dem!! 
 
Måndag 18 april

I delen av stallet där vi bygger 11 nya ligg boxar är betongen tillräckligt hård för att bygga vidare på. Korna får jättefina madrasser som är otroligt mjuka. På bilden kan ni se hur skönt det ser ut! När allt är färdigt får de också liten strötorv till så jag kan tänka mig att denna blir absolut kornas favorit liggplatser!!! 

Freerk har börjat med vårstädningen. Som ni kan läsa på hemsidan, ska vi ha betessläpp igen. Det betyder att vi har jättemycket städning innan. På bilden kan ni se hur Freerk kör bort gamla ensilage. 
 
Tisdag 19 april 

Idag har Hedda feber igen. Jag tror att hon kommer att få en ny tand men jag är inte helt säker. Imorgon får vi nytt besök från Holland så jag har ganska mycket att göra. Freerks moster (moster Bertie) och Freerks äldsta syster från Amsterdam kommer med 2 av hennes 3 barn. De är 11 och 2. De har hyrt en bil på Arlanda så det blir jättelätt för oss. De vill jättegärna åka några dagar till Stockholm som är inte så långt härifrån. Och en dag ska Freerk, Hedda och jag också följa med. Så kanske vi ska åka till Junibacken!!! 

Titta hur gräset har ändrat på en vecka (13 april)!!! 

Vi önskar er en glad påsk!!!
 
Onsdag 20 april 

Idag fick vi familjebesök, Freerks syster med två barn och Freerks moster. Ruth är 11 år och vi överraskade henne med att hon fick rida häst. Hon älskar rida men hemma i Amsterdam får hon bara rida inomhus. Men nu fick hon rida ute och när vi berättade det för henne blev hon väldigt glad!! 
 
Torsdag 21 april

Idag när Ruth kom in i köket efter att de hade ätit frukost, berättade hon att hon hade drömt om häst ridningen. Jag tyckte att det var jättesött. Själv har jag alltid varit lite rädd för hästar men jag ser att Ruth bara älskar dem. Så det var en väldigt bra start på deras minisemester. Efter frukosten åkte de till Stockholm och jag tog hand om Hedda som fortfarande var sjuk. Det var meningen att vi skulle följa med dem till Junibacken men eftersom Hedda hade feber fortfarande bestämde vi att stanna hemma. Hedda vill bara sitta i knä och inte vara någon annanstans. Och egentligen också bara hos mig. Jag tycker att det är lite jobbigt men det finns inte mycket vi kan göra åt det. 
 
Fredag 22 april

Efter en bra sömn i natt kunde vi åka till Junibacken. Det var många turister och vi fick vänta länge innan vi kunde åka sago tåget. Men sago tåget är absolut någonting man vill vänta på. Det var andra gången för oss att vi var där men vi blev överasskad igen hur fint de har gjort det. Även Hedda tyckte att det var jättekul och hon satt väldigt stilla och med munnen öppen, vad sött!! De andra två tyckte också att det var jätteroligt. Så alla njöt av allt vi såg och barnen lekte. 
 
Lördag 23 april

Idag försökte vi att få lite mer ordning i trädgården. Vi har en vän som är trädgårdsmästare och tycker om att hjälpa till med äppleträden. Eller kanske måste jag säga att vi hjälpte henne. Vi fick också en otroligt fint present, en svartvinbär buske som heter Hedda. Så nu kan vi även äta Hedda. Hoppas att den kommer att få bär på sommaren. Hedda älskar bär så det är perfekt! På kvällen hämtade vi Thai mat i Tierp så det kände som en riktig ledig dag för mig. 
 
Söndag 24 april

Vilken fin påskdag med härligt väder!! Och vi hittade många påskägg. 
 
Måndag 25 april

Idag hade vi en ett åring på besök som bara sa: traktor, traktor, traktor.... när han fick sitta i traktorn kunde han bara titta på Freerk som körde i telescoplastare.... Jag tror vi har hittat en ny anställd =O)
 
Tisdag 26 april

För första gången i år körde Freerk på åkern. Visst är det väldigt skönt för oss att det är varmt och soligt men för naturen går det egentligen lite för snabbt nu. Gräset växer som det knakar och alla åkrarna är gröna nu. Idag körde Freerk gödningen på vallarna medan gödselbrunnen blev omrörd, detta för att gödseln ska få en jämnare konsistens när man sprider ut den på åkrarna. Det är viktigt att allt i brunnen blir omrört.
 
Titta hur grönt det har blivit! Jämför själv med förra veckan!!! 
 
Fredag 29 april 

Livet som bonde är aldrig tråkigt! Idag var det dags för bonden att sälja mjölken direkt åt kunderna i ICA Väst i Uppsala, bonden i butiken. Freerk gjorde det tillsammans med Julia Lundgren från Storängen. Och försäljningen gick jättebra! Det var många studenter som tyckte att Upplandsmjölk är jättegott och att de redan brukade köpa den. Både Julia och Freerk var jätteglada och de blev ännu gladare när mejeriansvarige i butiken sa åt dem att de kunde vara jättestolta om all mjölk skulle ta slut för den dagen. Och målet blev nästan nått! Sedan var det många som tyckte att det var roligt att se en bonde i butiken. ¨Jaså, är ni bönder? Men ni ser så fräscha ut.......¨

Jag och Hedda var också med till Uppsala. Jag handlade tillsammans med henne och vi gjorde en väldigt fin promenad i Håga. Och med Upplandsmjölken i minnet såg jag de första Kungsängsliljorna. Titta hur vackra de är!!! 
 
Lördag 30 april 

I Holland har vi ingen Valborgsdag som i Sverige. Däremot firar man idag i Holland Drottningens födelsedag. Då besöker hela drottnings familjen en stad i Holland och man kan följa dem hela dagen på tv. Och resten av Holland är ute på gatorna och där finns loppisar och olika händelser överallt. Och idag blev även flera gator i Amsterdam stängda eftersom där fanns för många människor i stan. Så det är kul att vi kan få en riktig feststämning här också. Först hade vi en brasa hemma i en hage och på kvällen blev vi inbjuden till Storängen.

Men tyvärr blåste det för mycket så vi fick nöja oss med en liten brasa bredvid alla gamla träd som de hade samlat ihop. Det var korv och jättemysigt, framförallt när vi sjöng vårlåtar. Men det blåste alldeles mycket, oj vad kallt det var. Hedda tyckte att det var för kallt och jag blev väldigt glad när hon sov i barnvagnen.

Medan vi satt oss i köket vaknade hon. Hennes händer var otroligt kalla men de blev snart varma inne. Och helt plötsligt hade hon glömt att hon var trött och sedan lekte hon hela kvällen. Hon åt alla olika frukter och tyckte att det var kul med alla uppmärksamhet hon fick. När jag la henne i sängen ungefär 23.30 sov hon på en gång!!!! Och dagen efter blev det också mycket sömn.