Anna Ridderborg, Laboratorieassistent

Anna Ridderborg skulle aldrig hälla bort mjölk eller andra mejeriprodukter bara för att datumet gått ut. Och hon vet vad hon talar om. Hon har jobbat 16 år på mejeriet varav de senaste i laboratoriet.
– Man ska alltid smaka och dofta först. Vi människor har det i oss att känna om ett livsmedel är dåligt eller gammalt. Hållbarheten är beräknad på att produkterna förvaras i +8 grader. Men många har betydligt kallare i kylskåpet, ofta +4 eller +5 grader och då håller de längre, förklarar Anna.

Anna är i grunden maskinoperatör och gillade att det var ganska mycket kroppsarbete och manuella moment. Det är det fortfarande, trots att produktionsvolymerna har ökat.
– I labbet tar vi prover på allt som förpackas. Och vi smakar på allt! Jag har lärt mig vad jag ska leta efter i smaken för att veta om allt är bra eller om något är fel. Kanske har jag blivit lite petig efter allt smakande …

Vad korna äter kan förstås påverka smaken. Men Anna bedömer mer än smaken.
– Vi kontrollerar viskositeten, alltså att det är rätt tjocklek, att filen eller yoghurten inte är för rinnig till exempel. Vi kontrollerar också att det är rätt mängd sylt, varken för mycket eller för lite.
– Gefleortens producerar livsmedel som innehåller levande kultur, så mycket kan förstås hända.
 
När Anna ska nämna en favorit bland alla produkter blir det Bollnäsfil Naturell.
– Det är nästan en helig produkt hos oss. Vi har fått förtroendet och ansvaret att producera den klassiska filmjölken som säljs över hela landet.

 
Namn: Anna Ridderborg
Ålder: 35 år
Familj: Särbo och son
Fritid: Tränar, umgås med familjen, bakar
Alternativt yrke: Landskapsarkitekt