Anna Ohlström, Valparbo

Efter 20 år i vården sadlade Anna Ohlström om och tog över familjegården i Valparbo där hon nu har 70 mjölkkor och lika många ungdjur.
– Jag har inte ångrat det än. Tycker snarare att det är synd att jag inte kom på det tidigare, säger Anna. Men så är det, man måste komma på det själv.
 
Anna beskriver sitt jobb som en livsstil. En livsstil där dagarna innehåller ett antal rutiner, men där man alltid får vara beredd att något oplanerat händer.
– Jag hinner inte alltid det jag tänkt och det är klart att man får stresspåslag om något går sönder. Men det var ännu stressigare i vården. Jag jobbar kanske sju gånger mer nu, men trivs betydligt bättre med mitt liv.
– Jag njuter av växlingarna i väder och vind, en regnig dag är det skönt att vara inne med korna i ladugården. De är varma, 38 grader.

Gården som Anna driver är en riktig familjegård. Hon själv är fjärde generationen, hennes båda föräldrar och äldsta sonen jobbar på gården.
– Men vi bönder är nästan en utrotningshotad art, vi kommer att bli ”rödlistade”, skämtar Anna med en allvarlig underton. Sverige måste ha ett eget jordbruk, vad skulle hända om gränserna stängdes vid ett krig eller en konflikt? Vi måste kunna vara självförsörjande på livsmedel.

– Det har varit lite tungt ett tag med låg ersättning för mjölken till oss bönder, men jag är övertygad om att det kommer att vända. Jag brukar vara ute i skolorna och berätta om mitt jobb som bonde. Och även om jag inte är så mycket för att skryta, så är jag självklart stolt över det jag gör.


Namn: Anna Ohlström
Ålder: 45 år
Familj: Man och två barn
Gård: Eriksbergs gård, Valparbo
Fritid: Tycker om att sjunga, syr festkläder till studenter och baler, bakar.
Alternativt yrke: Jobba i vården.