Äppelkaka m Kardemumma & Citron



 
ÄPPELKAKA m Kardemumma & Citron
10 portioner

INGREDIENSER
125g smör
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl mjölk
2-3 äpplen
1 tsk hela kardemummakärnor

2½ dl Gefleortens vaniljvisp

GÖR  SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 °. Smält smöret och låt det svalna av. Vispa ihop smöret med socker, vaniljsocker och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda i vetemjöl och bakpulver. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter, 24 cm i diameter. Häll i smeten. Skölj äpplena och skär i tunna klyftor. Stick ner i smeten. Mortla kardemummakärnorna och strö över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 30 min eller tills kakan har fått en gyllene färg. Vispa under tiden vaniljvispen fluffig och servera tillsammans med den nygräddade äppelkakan.