Gefleortens Betessläpp 2016

Lördag 7 maj

Stiernhööks gymnasiet i Rättvik
 
Tider:

Gården öppnar kl. 10.00
Betessläpp kl.   11.00

Om gården:

Gården har 75 kor Kravcertifierade. Korna mjölkas med en Delaval VMS robot. Vi föder upp alla stutar till återtag till Rättviks kommun.På gården finns även grisar det är 12 suggor med smågrisar. Vi har också några får. Det finns även häst utbildning och utbildning för djurvård. Gården ägs av Rättviks kommun.    

Vägbeskrivning: 

Om man kommer från Falun så åk igenom Rättvik RV 70 mot Mora Gården ligger på höger sida Följ Skyltar med Kosläpp.
Om man kommer från Mora RV 70 så ligger gården på vänster sida före Rättvik .Följ skyltar med Kosläpp,Söndag 8 maj

Nyväga Gård
Freerk & Janneke i Månkarbo

Tider:

Gården öppnar kl. 10.00
Betessläpp kl. 12.00

Om gården:

Nyväga gård ägs av familjen Boersma-Brink som driver gården sedan 2007. På gården bor Freerk och Janneke med barnen Hedda, Melle och Jonna.  På betessläppet kommer ungefär 135 glada kor att springa ur lösdriften. Det är första gången i år de ser ny färsk gräs så de kommer att vara jätteglada. Hela vintern har de varit inne i lösdriften där alla få går var de vill, sova när de vill och äta när de vill och kissa och bajsa när och var de vill. Korna ligger på torv. Korna får gräsensilage och majsensilage, vatten och kraftfoder. De blir mjölkad 3 gånger om dagen. På gården finns många kalvar, får, höns, katter och en vallhund som hämtar korna från betet när det är dags att mjölka.   

Vägbeskrivning:

Gården ligger 2,5 km. söder om Månkarbo. Ta avfarten ’Månkarbo’ från motorvägen. Sväng mot Månkarbo. På T-korsningen svänger man vänster mot Uppsala.
Efter 2 km. svänger man höger vid skylten ’Nolmyra’. Gården ligger på vänster sida efter 2 km.   


Lördag 14 maj

Sundborns Lantbruk i Sundborn

Tider:

Gården öppnar kl. 10.00
Betessläpp kl. 11.00

Om gården:

Gården drivs av bröderna Bengtsson, Erik och Martin. Det är en ekologisk gård som levererar ekomjölk till Gefleortens sedan januari 2015. På gården finns det 120 ekologiska djur. Gården odlar även potatis och grönsaker. De pressar även rybsolja.

 
Vägbeskrivning: 

13 km från Falun mot Svärdsjö sväng höger mot Karlsbyheden, gårdsbutik åk 300 meter och ni ser gården Adress Baggärdet 10 med GPS